revithia

Τα αγαπημένα όσπρια είναι ιδανικά και πρέπει να τα έχουμε στο εβδομαδιαίο διαιτολόγιο μας και ειδικά τα ρεβύθια που είναι πλούσια πηγή πρωτεϊνών και φυτικών ινών.

Είναι ένα παρεξηγημένο όσπριο γιατί στις μέρες μας με τη χύτρα γίνεται γρήγορα και εύκολα, έτσι δεν έχουμε πια δικαιολογία να μην τα έχουμε συχνά στο τραπέζι μας.

Ο συνδυασμός οσπρίων με δημητριακά είναι ανεκτίμητης βιολογικής και διατροφικής αξίας. Τα πάντρεμα των δυο εν λόγω υλικών μάς προσφέρει επαρκή ποσότητα αμινοξέων και πρωτεϊνών σχεδόν εφάμιλλης του κρέατος.

Τα ρεβύθια για να βγουν μαλακά πρέπει να μουλιάσουν για 12-15 ώρες και να βράσουν 1 – 2 ώρες σε κατσαρόλα ή μια καλύτερη λύση είναι στη χύτρα που θα χρειαστεί μόνο 25-30 λεπτά.
Τα ρεβύθια, ενώ είναι “άνοστα” στην εμφάνιση, όταν μαγειρευτούν αποκτούν θεϊκή γεύση.

Τα ρεβύθια είναι τα αγαπήμενα όσπρια όλων μέσα στο σπίτι. Γίνονται τόσο εύκολα, γρήγορα και απλά.
Λίγες λεπτομέρειες για τη συνταγή:
1) Μπορείται να βράσετε τα ρεβύθια χωρίς χύτρα απλά θα πάρει περισσότερη ώρα για να γίνουν,
2) Προσοχή στη ποιότητα των ρεβυθιών γιατί υπάρχουν μερικά που δεν βράζουν με τίποτα.

 


ΥΛΙΚΑ

  • 1/2 κιλό ρεβίθια
  • 3 καρότα
  • 2 κρεμμύδια
  • 4 σκελίδες σκόρδο
  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο στη χύτρα
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • 1 κ.σ. θυμάρι
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 1/2 κ.γ. κύμινο
  • 2 ζωμούς λαχανικών
  • 2 λεμόνια
  • Για το σερβίρισμα
  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο στο σερβίρισμα
  • θυμάρι
  • πιπέρι
  • Συνοδεύεται με φέτα, προαιρετικά

ΒΗΜΑΤΑ

  • Βάζουμε τα ρεβίθια σε ένα μπολ και γεμίζουμε με κρύο νερό. Προσθέτουμε αλάτι και αφήνουμε στην άκρη να μουλιάσουν για 6-12 ώρες. Σουρώνουμε και ξεπλένουμε.


  • Τοποθετούμε τη χύτρα ταχύτητας σε δυνατή φωτιά.


  • Κόβουμε τα καρότα σε μικρά κυβάκια, τα κρεμμύδια σε μικρά κομμάτια και τα σκόρδα ψιλοκομμένα.


  • Προσθέτουμε στη χύτρα το ελαιόλαδο και τα λαχανικά. Βάζουμε αλάτι, πιπέρι και σοτάρουμε 1-2 λεπτά.


  • Βάζουμε το θυμάρι, τις δάφνες, το κύμινο, τα ρεβίθια, τον ζωμό, το ξύσμα και τον χυμό από το λεμόνι και ανακατεύουμε.


  • Κλείνουμε το καπάκι, βάζουμε τη βαλβίδα στην κατάλληλη ένδειξη και μόλις αρχίσει να βράζει σιγοβράζουμε σε χαμηλή φωτιά για 25-30 λεπτά. Αποσυμπιέζουμε και αφαιρούμε από τη φωτιά.


  • Βάζουμε σε ένα δοσομετρικό δοχείο 1-2 κουτάλες από τη σούπα μας, προσθέτουμε τον χυμό από το λεμόνι, το ελαιόλαδο και χτυπάμε με το ραβδομπλέντερ.


  • Βάζουμε στην χύτρα ταχύτητας και ανακατεύουμε.


  • Σερβίρουμε με θυμάρι, πιπέρι, ελαιόλαδο, λεμόνι και φέτα.

     

     

    • Θερμίδες: 247kcal
    • Υδατάνθρακες: 33γρ
    • Πρωτεΐνη: 10γρ
    • Λιπαρά: 9γρ
    • Κορεσμένα λιπαρά: 1γρ
    • Νάτριο: 1176mg
    • Κάλιο: 464mg
    • Φυτικές ίνες: 9γρ
    • Σάκχαρα: 6γρ
    • Βιταμίνη A: 34IU
    • Βιταμίνη C: 5mg
    • Ασβέστιο: 56mg
    • Σίδηρο: 3mg